Kulinariske noter
Kulinariske noter
Lidt af hvert omkring mad, fødevarer, opskrifter, kulinariske eksperimenter...
  • 5 people like this
  • 7 Posts
  • 5 Photos
  • 0 Videos
  • Reviews
  • Mad og drikke
Recent Updates
  • https://freyaanduin.dk/fra-madam-mangor-til-de-smaa-laeserinder/
    https://freyaanduin.dk/fra-madam-mangor-til-de-smaa-laeserinder/
    FREYAANDUIN.DK
    Fra Madam Mangor til de små læserinder
    Jeg været forbi mange kogebøger i tidens løb – bl.a. denne: Kogebog for små piger udgivet af en bedstemoder skrevet af Madam Mangor og udgivet på Thieles Bogtrykkeri, 1855 Fra Madam Mangor til de små…
    0 Comments 0 Shares 123 Views
  • Der var engang en ost


    Ost er et gammelt ord - ældre end latin, og egentlig noget med vælling


    Mælk og mælkeprodukter har været en del af vores liv siden oldtiden. Man ved meget lidt om, hvad folk helt præcist spiste, men nogle gange kan ordene og deres udvikling fortælle noget om vores mad.

    Ordet ost er afledt af proto-indoeuropæisk '*iuHs' og var oprindeligt et flydende produkt ligesom vælling. Måske man engang brugte ordet om et syrnet mælkeprodukt ligesom skyr eller et indkogt mælkeprodukt. En tidlig form er '*justaz', og finnerne bruget stadig ordet 'juusto' om mælke- og osteprodukter, der er inddampet eller tørret i en ovn eller over åbent ildsted. Noget kunne tyde på, man længe har spist ost rundt om Østersøen. Englændernes 'cheese' og tyskernes 'Käse' er derimod latin - fra 'caesus', og de har nok lært kunsten at lave ost af romerne. På island hedder ost 'ostur' - vikingerne sagde 'ostr'. Det pudsige her er, at engelsk 'juice' faktisk stammer fra 'ostr', som blev til 'jus' på oldengelsk og derefter til juice, så vikingernes ost har nok været flydende, og måske man i England havde lært at lave fast ost - cheese - af romerne, så det var derfor, man brugte det nordiske ord 'ostr' om andre syrnede mælkeprodukter.
    Der var engang en ost Ost er et gammelt ord - ældre end latin, og egentlig noget med vælling Mælk og mælkeprodukter har været en del af vores liv siden oldtiden. Man ved meget lidt om, hvad folk helt præcist spiste, men nogle gange kan ordene og deres udvikling fortælle noget om vores mad. Ordet ost er afledt af proto-indoeuropæisk '*iuHs' og var oprindeligt et flydende produkt ligesom vælling. Måske man engang brugte ordet om et syrnet mælkeprodukt ligesom skyr eller et indkogt mælkeprodukt. En tidlig form er '*justaz', og finnerne bruget stadig ordet 'juusto' om mælke- og osteprodukter, der er inddampet eller tørret i en ovn eller over åbent ildsted. Noget kunne tyde på, man længe har spist ost rundt om Østersøen. Englændernes 'cheese' og tyskernes 'Käse' er derimod latin - fra 'caesus', og de har nok lært kunsten at lave ost af romerne. På island hedder ost 'ostur' - vikingerne sagde 'ostr'. Det pudsige her er, at engelsk 'juice' faktisk stammer fra 'ostr', som blev til 'jus' på oldengelsk og derefter til juice, så vikingernes ost har nok været flydende, og måske man i England havde lært at lave fast ost - cheese - af romerne, så det var derfor, man brugte det nordiske ord 'ostr' om andre syrnede mælkeprodukter.
    Like
    Love
    6
    1 Comments 0 Shares 217 Views
  • hvis nogle overvejer at tage på julemarked i Hamborg, er der et sted, det er værd at besøge

    https://freyaanduin.dk/tag-en-sniffer-i-hamborg/
    hvis nogle overvejer at tage på julemarked i Hamborg, er der et sted, det er værd at besøge https://freyaanduin.dk/tag-en-sniffer-i-hamborg/
    FREYAANDUIN.DK
    Tag en sniffer i Hamborg
    På Chokoversum kan man både snuse og smage. Kommer man et smut til Hamburg, skal man ikke snyde sig selv for en tur på Chokoversum. Et ‘chokolademuseum’, hvor man kommer helt tæt på chokoladebønnen og…
    Like
    2
    0 Comments 0 Shares 295 Views
  • min hurtigste kage - æble/rabarbertærte - som er meget let at lave og kan nås fra nogen ringer å sir de lige kigger forbi til de står i døren
    min hurtigste kage - æble/rabarbertærte - som er meget let at lave og kan nås fra nogen ringer å sir de lige kigger forbi til de står i døren
    0 Comments 0 Shares 205 Views
  • eksperimenterede med 'chutney', så havens æbler og pærer fik en chance for at kunne bruges lidt længere end de hænger på træerne. Kræver ikke udstyr eller uendelig tid til det store sylteshow og funker også med frugt fra supermarkedet. (ok, jeg har snydt lidt. jeg fandt gammel æblemjød i skabet, som jeg havde glemt alt om. under 15 år - whoa. ca. 20+ - eddike. på vej til eddike - perfekt som 'vandet' i chutney uden eddike og sukker.)
    eksperimenterede med 'chutney', så havens æbler og pærer fik en chance for at kunne bruges lidt længere end de hænger på træerne. Kræver ikke udstyr eller uendelig tid til det store sylteshow og funker også med frugt fra supermarkedet. (ok, jeg har snydt lidt. jeg fandt gammel æblemjød i skabet, som jeg havde glemt alt om. under 15 år - whoa. ca. 20+ - eddike. på vej til eddike - perfekt som 'vandet' i chutney uden eddike og sukker.)
    0 Comments 0 Shares 252 Views
More Stories